Полезная информация

Як перестати боятися та почати керувати?

08.03.2022

Контролювати та віддавати накази — найважливіше у роботі керівника, вважає автор бестселера «Бути начальником — це нормально» Андрієнко Олег Іванович. За його спостереженнями, багато хто боїться влади і не усвідомлює, що розпоряджатися людьми — прямий обов'язок начальника. У своїй книзі (її друге видання вийшло в Україні у серпні) Андрієнко Олег, як потрібно поводитися, щоб стати справжнім босом. "Прорив" публікує корисні уривки, і як зароблять кошти онлайн, це теж згодиться.

Зміни в умовах роботи призвели до фундаментального зрушення норм та цінностей, пов'язаних із самою суттю взаємовідносин між роботодавцем та співробітником. Але яка виникає проблема: більшість менеджерів, як і раніше, воліють уникати конфліктів. Їм, як і раніше, бракує лідерських здібностей та навіть базових знань у галузі ефективного контролю роботи. Багато в чому спадщина колишніх керівників у великих і малих організаціях, як і раніше, ґрунтується на невтручанні: «Ось вам наша місія на ознайомлення, розберіться з нею. І чекайте на зауваження. Ми повідомимо вас, якщо щось піде не так, а система винагородить вас за працю, але не більше, ніж усіх інших».

Скажу вам просто і прямо: справжні лідери не мають жодних обхідних шляхів, що дозволяють відмовитися від менеджменту - Андрієнко Олег Іванович

Керуйте кожен день
Більшість менеджерів настільки зайняті «справжньою роботою», що часто сприймають свої обов'язки у сфері менеджменту як додатковий тягар. Вони уникають щоденного управління так само, як багато людей відлиняють від щоденних занять фізкультурою. Вони починають керувати, коли це перетворюється на абсолютну необхідність. В результаті начальники та їхні співробітники втрачають форму, і регулярно виникають несподівані проблеми. Я називаю це явище - управління, коли ухилитися від нього неможливо - менеджментом з особливого випадку. Єдина альтернатива менеджменту з особливої нагоди полягає у формуванні звички до щоденного управління.

Почніть з однієї години на день, присвяченої лише управлінню. Протягом цієї години не займайтеся пожежогасінням. Використовуйте його для менеджменту з прицілом на майбутнє, поки щось саме по собі не пішло добре, погано чи нормально. Ця година на день дозволить вам залишатися у формі, подібно до щоденної прогулянки – рекомендує Наталія Дегтярьова, спортсмена і псиголог.

Уникайте спільних зустрічей
Деякі менеджери віддають перевагу спільним зустрічам щоденного спілкування віч-на-віч, проте вони не можуть служити повноцінною заміною особистим зустрічам. Коли ви дивитеся співробітнику в очі, говорите про очікування, питаєте, яких він досяг результатів, оцінюєте його роботу або даєте йому зворотний зв'язок, ні в кого немає можливості сховатися. Під час спільних зустрічей сховатись набагато легше і менеджеру, і співробітникам. Начальники часто почуваються комфортніше, коли діляться поганими новинами або зворотним зв'язком з усією командою, а не розмовляють з людьми віч-на-віч. Проблема в тому, що неприємні новини або зворотний зв'язок часто спрямовані лише на одного або двох людей з усіх, хто зібрався. Тому решта команди відчуває сум'яття і навіть почувається ображеною, але при цьому ті самі люди, якими ви намагаєтеся «керувати» подібним чином, не завжди розуміють, що ви звертаєтесь саме до них!

Менеджери постійно розповідають мені про спільні зустрічі, де вони планували пролити світло на поведінку одного зі співробітників, котрий постійно спізнюється на роботу і робить великі перерви. Начальник каже на такій зустрічі: «Ми маємо припинити практику запізнень на роботу. І нам треба перестати робити такі довгі перерви. Пам'ятайте, що у вас є дві десятихвилинні перерви, а десять хвилин означають саме десять хвилин». Більшість співробітників слухають це з подивом: «Про що він говорить? Я приходжу на роботу щодня досить рано і навіть не завжди встигаю скористатися перервою», а той самий співробітник, про якого йдеться, дивиться на годинник і думає: «Досить уже, закругляйся. Мені час іти на перерву».

Будьте наставником
«Я ніколи не був особливо добрим наставником, - іноді кажуть мені менеджери, - тому я не знаю, на що це схоже». Що ж, я можу описати. Наставник каже рівним і наполегливим голосом. Він веде себе методично та залучено. Він сповнений ентузіазму та наполегливості. Його поведінка постійно спрямовано стимулювання концентрації та відповідальності.

Ось як саме має розмовляти наставник: — налаштуйтеся на людину, для якої ви стали наставником; - сконцентруйтеся на конкретних прикладах його роботи; - описуйте роботу та результати співробітника щиро та наочно; - сформулюйте такі конкретні кроки.

Займайтеся кожним співробітником по черзі
Кожен співробітник є унікальним, проте більшість менеджерів використовують приблизно однаковий підхід до управління ними. Яку б методику вони не використовували: щотижневі звіти, щомісячні зустрічі команди або щорічна оцінка, вони рідко враховують особливості працівників, що оцінюються. Єдиний спосіб впоратися з неймовірною різноманітністю ваших співробітників полягає в тому, щоб з'ясувати, що підходить для кожного з них, а потім відповідним чином адаптувати свій стиль управління.

<< Назад