Полезная информация

Що таке коучинг?

16.08.2022

Бізнес-коучинг - це партнерство між коучем (від англійського coach) і коучи (наголос на останньому складі, від англійського слова coachee), метою якого є підвищення результативності останнього за рахунок досягнення позитивних змін у його поведінці на робочому місці та мотивації.

Пояснюючи своїм клієнтам, що таке коучинг, я іноді розповідаю історію свого дитинства. У другому класі я, як і багато московських хлопчаків, відправився записуватися в хокейну секцію. Надворі стояв вересень, у секцію брали всіх охочих, попереджаючи, що як тільки прийде зима, відсіють тих, хто неважливо катається — цього не вчитимуть. Перші два місяці занять я абсолютно не пам'ятаю, проте день виходу на лід не забуду ніколи. З ранку я був у піднесеному настрої, після школи з ключкою та першими у своєму житті хокейними ковзанами вирушив на стадіон. Коли я вийшов на кригу, сталося страшне. Я не міг кататися - ноги підкошувалися, я спирався на ключку, щоб не впасти, і не міг зрушити з місця. Мимо мчали мої товариші по команді, а я стояв і плакав. Вигнали мене швидко і нещадно. В автобусі на зворотному шляху я витирав сльози і думав про те, як несправедливе життя (адже я непогано катався в минулому сезоні, правда, на фігурних ковзанах), і про те, що головна мрія — грати в хокей — вже ніколи не здійсниться. Додому я повернувся в абсолютно розібраному стані, життя втратило всякий сенс, хотілося сховатися якнайдалі від цього жорстокого світу. Там мене зустріла бабуся і виклала мені перший і найзапам'ятніший урок коучінга (хоча вона померла кілька років тому, так і не дізнавшись цього слова).

По-перше, вона дала мені зрозуміти, що поділяє мої почуття, бачить, як мені боляче, і не знаходить у цьому нічого неприродного. Бабуся показала мені, що таке емпатія — вміння поставити себе на місце іншої людини, відчути, як почувається він, і розповісти про це. Мені полегшало, в голові злегка прояснилося, і тоді бабуся зробила другий крок — почала уточнювати, наскільки для мене важлива ця мета. Вона запропонувала кілька альтернатив: плавання, яким я займався раніше, футбол, біг. На цьому її знання спорту, мабуть, вичерпалося, але мети було досягнуто — я відкинув усі пропозиції та підтвердив своє бажання грати у хокей. Ми почали разом думати, як досягти цієї мети. Вона запропонувала тренувати мене щовечора на ставку і запевняла, що я навчуся кататися максимум за місяць. Я з радістю підхопив цю ідею і висловив надію, що я зможу записатися в іншу команду. Бабуся поправила мене: «Ти повернешся до тієї самої команди». Я дуже здивувався, адже мене вигнали без права повернення. Бабуся сказала, що якщо я навчуся кататися, то вона вмовить тренера дати мені другий шанс. Я заспокоївся, життя знову набуло мені сенсу, а коучинг завершив свій третій етап — визначення значущих цілей розвитку та складання плану дій.

Увечері бабуся зайнялася зі мною тим, що в сучасній літературі називається активним коучингом, — я встав на ковзани, а вона допомагала мені словом (звертала увагу на вдалі рухи та просила їх запам'ятати, виправляла невдалі, підбадьорювала) і ділом (тримала мене за руку, показувала рухи). При цьому сама бабуся на той час на ковзанах не каталася років сорок. Через місяць я відчув себе впевнено, і ми поїхали до секції. Тренер дуже здивувався, але відмовити літній жінці не зміг. Думаю, що такої сильної мотивації, як того дня, у мене не було навіть при вступі на роботу в INSEAD. Мене прийняли назад, я грав у хокей ще кілька років, і хоча другим Третьяком не став, досі із задоволенням виходжу на кригу, коли надається така можливість.

Звісно, працювати із зрілими керівниками значно важче, ніж із семирічним хлопчиком. Однак в обох випадках ефективний коучинг дає можливість досягти значних цілей за рахунок набуття нових поведінкових навичок та умінь та підвищення мотивації. Залишаючи для наступного розділу детальніший розгляд філософії та складових бізнес-коучингу, коротко розповім про переваги, які отримують керівники, котрі займаються коучингом своїх співробітників.

Похожі статті – поради:
Нові можливості-  Види мотивації персоналу. Нові тенденції
Дійсно корисна порада  - Як ефективно керувати вільними людьми, вирішувать Вам

 

<< Назад