Полезная информация

Хто такий коуч?

26.11.2022

Ми вирішили дати максимально повний відповідь на запитання "хто такий коуч". У сучасному світі людина щодня стикається з новими викликами та складнощами, які необхідно долати. Іноді самостійно вибрати правильний шлях у життя, вирішити якесь питання чи вибудувати свою лінію поведінки складно. У такому разі на допомогу приходити коуч – той чарівник, який допоможе розплутати клубок думок та вчинків, розставити пріоритети та виявити сховані таланти свого підопічного.

Щоб розібратися в тому, хто такий коуч, доведеться звернутись до англійської мови. Вільний переклад дозволяє інтерпретувати це слово як "спортивний тренер", і як "вантажний транспорт". Незалежно від того, яке з цих зрозуміти буде прийнято за основне, коуч – це фахівець, завдання якого полягає у розстановці акцентів, виявленні чітких цілей та допомоги людині у досягненні цих цілей.

Мета коуча не в тому, щоб вести людину за руку, оберігаючи від проблем і складнощів, а в тому, щоб допомогти їй вірити у свої сили, розкривати свої здібності, опиратися на свої переваги та з їхньою допомогою рухатися до нових вершин своєї життя!

Грамотний коуч не дає порад, як саме повинен чинити клієнт у тій чи іншій ситуації. Унікальність цієї професії полягає в умінні слухати та ставити питання, щоб виводити людину в процесі бесіди (коуч-сесії) на усвідомлення життєвих ситуацій та її власного внеску у все, що з нею відбувається. Іншими словами, така спільна робота спрямована на формування відповідальності людини за свою життя, завдяки чому вона починає будувати її відповідно до своїх цілей та мрій.

 Коучинг: особливості процесу
Кожен етап спільної роботи коуча та клієнта називають сесією, внаслідок якої клієнт повинен зробити певні висновки і на їх підставі сформувати стратегію свого майбутнього поведения, поставити собі завдання та планомірно їх виконувати. Зазвичай сесія триває протягом 1 години з регулярністю разів на тиждень. Таким чином, між сесіями людина має можливість протестувати у житті намічені кроки, модель поведінки тощо.

Цей тиждень між сесіями  — найцінніше, що є в коучінгу для клієнта, тому що це не так. за цей період людина отримує досвід та зворотний зв'язок від навколишнього світу та людей. І, приходячи через тиждень на наступну зустріч із коучем, вже є величезна платформа для аналізу того, що вдалося втілити в життя, що викликало труднощі, з чим це було пов'язано і що наступного разу можна зробити по-іншому. У цей момент коуч м'яко допомагає людині подивитися на отримані результати, дає підтримку, якщо вона необхідна, і мотивує наступні кроки, що ведуть до поставленої мети.

Вивчаючи біографії відомих успішних особистостей, можна відзначити, що долати труднощі у складні моменти життя їм допомагали мудрі наставники, яких можна порівняти із сучасними коучами.

В один із моментів співробітництва клієнт розуміє, що професійні та сімейні проблеми виникають не через відсутність будь-яких знань, а через складності характеру, звичок, особистих якостей. Адже дорослій людині, що сформувалася, вкрай складно безболісно прийняти свою недосконалість, почати щось у собі міняти. Саме в процесі сесій народжується це розуміння, формується усвідомленість щодо себе, своїх взаємин із людьми, свого життя.

І тоді людина з подивом виявляє, що вона відповідальна за своє життя на 100%! Що в тому, що він не просувається кар'єрою винен не "начальник-козел", а його власна безініціативність. Що в тому, що "пішла любов із стосунків" винен не чоловік, який не миє посуд, а моє ставлення до нього з претензією та очікуванням, що це він має вкладатися. І щойно приходить це розуміння, все стає на свої місця.

Внутрішня сила і віра приходять тоді, коли людина раптом розуміє, що все її життя, кожна подія і кожна людина в ній — це його справа рук. Щосекунди тільки ти впливаєш на те, що з тобою відбувається. І той, хто працює з коучем, знає це не з чуток і проживає на власному досвіді.

Для отримання запланованого результату практикуючі коучі зустрічаються з клієнтами регулярно від 1 до 3 місяців (а іноді й до півроку) з періодичністю 1 раз на тиждень. Тривалий період спільної роботи допомагає сформувати корисні звички, новий стиль мислення, які дають бажані результати та позитивні зміни в житті клієнта. Однак, окрім закріплення нових умінь і навичок, у період змін люди часто відчувають розчарування через відсутність швидких результатів та зниження мотивації до дії. У цей момент стає особливо важлива підтримка коуча, який допомагає клієнту впоратися з самосаботажем і можливими "відкатами".

Іноді коуч довгий час залишається єдиною людиною, яка підтримує свого клієнта на шляху бажаних змін у житті! Адже найближчому оточенню зазвичай непросто змиритися з тим, що раптом людина перестає бути передбачуваною, зрозумілою та "зручною". Крім того зміни, що відбуваються з людиною, мають на увазі, що потрібно відповідати і теж виходити на новий рівень ... а цього іншим людям не хочеться робити, адже більшості затишно сидіти в звичній "зоні комфорту". Тому у клієнта на шляху до змін завжди буде багато спокус "все кинути", відмовитися від своєї мрії... Адже дуже складно продовжувати, коли чуєш від друзів та близьких: "Та навіщо тобі це треба?" "Кинь займатися нісенітницею!" "Все одно у тебе нічого не вийде!"

 І можливо, людина б і покинула, якби була одна…

Але коуч допомагає йому знайти внутрішні сили та мотивацію рухатися далі. Іноді для цього буває достатньо одного питання, наприклад: "Уяви своє життя через 7 років. Нічого не змінилося. Що ти відчуваєш?" Хоча, звичайно, в арсеналі коуча таких "сильних" питань, що змушують "тверезо" подивитися на речі, відчути приплив сил та натхнення або розширити простір варіантів набагато більше. Адже коуч, у своєму роді, "майстер ставлення питань", які він спритно використовує як інструмент роботи з клієнтом.

Насправді, в процесі руху до мети, клієнти зустрічаються не тільки з нерозумінням близького оточення, але і з власними страхами, сумнівами, зневірою, негативними переконаннями, які не змушують довго чекати, особливо коли людина повинна здійснювати нові, нетипові для себе дії , щоб отримувати нові результати у своєму житті.

Тому коуч завжди перебуває на варті цих "ментальних ворогів". Кожен коуч знає, що кожна людина має безмежний потенціал, який потрібно їй допомогти в собі розкрити. Будь-яка людина може бути такою, якою вона хоче; займатися тим, чим хоче і мати те, що хоче. Такою є філософія коучингу. І вона неодноразово підтверджена прикладами життя клієнтів.

P/S: Пропонуємо переглянути, відео корпоративіні тренінги з логістики, а також, відео тренінг Переговори у продажах, що проводить Ірина Головнйова.

Також, пропонуємо цікаві статті поради - Що таке коучинг? А також, Аутсорсинг в продаж, нові технології.

 

<< Назад