Полезная информация

Навіщо навчатись на програмах MBA?

13.05.2023

MBA - від англ. master of business administration чи магістр економічного управління. Ці програми з'явилися вони в США наприкінці XIX століття — у країні, де Форд вигадав перший конвеєр зі збирання автомобілів, який вимагав чіткої синхронізації постачання тисяч комплектуючих. Сьогодні вони випускають топ-менеджерів, які ефективно управляють компаніями-гігантами чи будують власний бізнес.

Що таке MBA
Зародившись майже півтора століття тому в Пенсільванському університеті, перша програма MBA еволюціонувала в безліч різних програм, які викладають у сотнях бізнес шкіл по всьому світу. А абревіатура MBA стала символом найвищої компетенції у галузі менеджменту, маркетингу, фінансів, управління персоналом, міжнародної економіки, економічних та юридичних аспектів бізнесу тощо.

MBA не є класичною університетською освітою. Вчитися за програмою MBA можна лише маючи за плечима вищу освіту (економічну, фінансову, юридичну) та досвід практичної діяльності від 2 років (деякі бізнес-школи вимагають 3 роки роботи в управлінні).

Справді, навіщо?
Щоб зайняти керівну посаду. Власне так і розшифровується назва: майстер бізнес-адміністрування. Або щоб претендувати на більш високу зарплату: за даними порталу Superjob, за два роки після закінчення навчання прибуток власників MBA зростає на 60–70%. Інший рекрутинговий проект HeadHunter вважав, що після MBA зарплата зростає на 35%. Менше, але також непогано. Ще іноді МВА — обов'язкова умова прийому працювати. Крім того, МВА стане в нагоді, якщо ви хочете запустити свій бізнес. Це, до речі, специфіка російських програм. За даними Московської школи управління СКОЛКОВО, разом з якою ми написали ці картки, 50% їхніх студентів саме підприємці.

Чим MBA відрізняється від магістратури?
Майже всім: це різні речі. Наприклад: ви чудовий менеджер з маркетингу. Це серед іншого заслуга вищої освіти та вашого професійного досвіду. Але присвятити решту днів цій роботі ви не готові. Ви мрієте стати топ-менеджером великої корпорації, але розумієте, що для цього треба розбиратися у фінансах, управлінні персоналом, операційному менеджменті та багато іншого. Саме цьому навчають на програмах МВА. Крім того, навчання тут націлене на практику: студенти вирішують реальні бізнес-завдання.

Яка потрібна освіта, щоб вступити?
Вища освіта та досвід роботи – як мінімум три роки. Також важливо знати англійську хоча б на рівні upper-intermediate (це еквівалент IELTS 6.0 та TOEFL iBT 75) — річ у тому, що більша частина навчальної літератури написана англійською та, звичайно, міжнародні викладачі читають лекції англійською. Особисті якості теж мають значення: на програмі хочуть бачити активних, амбітних та розумних людей, які вже чогось досягли у професії. Чи належить абітурієнт до їх числа, перевіряють на співбесіді.

Серйозні вимоги, а чому тоді навчатимуть?
Бізнес-адміністрування, як і було сказано. Пояснимо на прикладі МВА в СКОЛКОВО (загалом принципи навчання за цією програмою скрізь однакові). У ході програми ви вивчаєте 14 бізнес-дисциплін, а також виконуєте обов'язкову проектну роботу: у процесі навчання студенти самі розробляють три бізнес-проекти та захищають у тому числі перед інвесторами в рамках міжнародних модулів у Кремнієвій долині та Шанхаї. Заключний консалтинговий проект – за підтримки фахівців однієї з провідних міжнародних консалтингових компаній. Завдання полягає не в тому, щоби придумати щось своє, а в тому, щоб знайти вирішення реальних завдань великих компаній. Програма завершується перевіркою студентів на лідерську міцність за суворих умов Камчатки.

Заради такого навчання треба звільнятися?
Ні. Програма націлена на зайнятих людей, які не можуть залишити все заради навчання. Заняття проходять модулями: по чотири дні щомісяця, з четверга до неділі. Жити в цей час можна у кампусі (це входить у вартість програми). Отже, ви зможете відразу застосовувати нові знання на практиці у своїй роботі.

P/S: Ми пропонуємо цікаві статті поради - Як стати розумнішим? А також, Як покращити розвиток особистості?
І якщо є пру хвелин, подади партнера - Як вести ділові переговори із клієнтамиі? Не пошкодуєте.

 

<< Назад