Полезная информация

Як побудувати систему мотивації персоналу?

01.12.2022

Можна вигадати найкласніший продукт, побудувати велику компанію, ідеально налагодити бізнес-процеси, але цього недостатньо. Якщо співробітники не розуміють, у чому цінність продукту та бізнесу, не відчувають, що їхню працю цінують — все буде марно. Розповідаємо, що таке мотивація співробітників та як вона допомагає досягати потрібних результатів.

У чому суть мотивації персоналу
Мотивація співробітників в організації - це те, що допомагає працювати ефективніше. У її основі — система матеріальних та нематеріальних стимулів, заохочень та покарань, яка спонукає кожного виконувати завдання та добиватися результатів.

Навіщо потрібна мотивація співробітників:
 - Збільшити продажі або інші ключові показники бізнесу;
 - підвищити лояльність співробітників: зробити так, щоб робота в компанії приносила їм задоволення та допомагала самореалізуватися;
 - виявити потенційних лідерів та допомогти їм зростати;
 - згуртувати команду;
 - оптимізувати ключові бізнес-процеси, щоб керувати компанією було простіше кожному рівні.

Зазвичай, мотивацію діяльності персоналу розробляють HR-фахівці. Але на практиці кожному керівнику доводиться завжди мотивувати команду, щоб вона добре справлялася. Наприклад, організовувати в компанії систему внутрішньої психологічної допомоги, заняття з спеціалістами, щоб допомагати співробітникам у складний період.

Мотивація — важливий інструмент, який стане у нагоді і керівнику великої компанії, і менеджеру проекту. На курсі "Управління командою" керівники-практики вчать мотивувати, спираючись на сильні сторони співробітників, виходити з непростих ситуацій, коли все йде не за планом, і повернути налаштування команді.

У чому відмінність мотивації та стимулювання працівників
Особливість мотивації персоналу — у тому, що це єдина система із заохочень і покарань, з чіткими цілями та критеріями оцінки.
Стимулювання - це додатковий інструмент для управління трудовою мотивацією, який найчастіше застосовують на індивідуальному рівні. Наприклад, у компанії вже є премії за виконання KPI та штрафи за порушення правил. Щоб стимулювати співробітника, HR або керівник нагадують, на які результати чекають і яка буде винагорода за працю. Стимулювання працює на підвищення мотивації працівників з урахуванням мінливих обставин: наприклад, зростання навантаження або кризи в компанії.

Пересічних співробітників доводиться мотивувати частіше: стежити, чи все гаразд, чи не потрібні додаткові стимули. Керівники середньої ланки зазвичай мотивують себе самі. Самоорганізація та кар'єрні цілі рухають їх уперед. З керівниками напрямів корисно спілкуватися щонайменше раз на квартал, щоб спіймати момент, коли буде потрібна підтримка з боку наставника чи коуча. Топ-менеджери додаткових стимулів потребують найменше і створюють їх самі для себе та своєї команди.

Види та способи мотивації персоналу
Існують два основних види мотивації трудової діяльності:
 - Матеріальна: зарплата, бонуси, премії та штрафи, а також ДМС, знижки на фітнес або англійську, оплата корпоративного навчання чи відпочинку для дітей, а також знижки на продукцію.
 - Нематеріальна: кар'єрне зростання, комфортний графік, згуртований колектив, соціально значуща робота, підтримка коучої чи наставників.

Конкретні методи мотивації персоналу тісно пов'язані з основними потребами людини.

Стосовно трудової мотивації персоналу ці потреби виглядають так:
 - добре заробляти;
 - відчувати стабільність та комфорт;
 - зростати як професіонал;
 - відчувати, що тебе цінують;
 - працювати з простими та зрозумілими завданнями;
 - організовувати та покращувати процеси;
 - робити щось корисне та значуще;
 - спілкуватися з приємними та цікавими людьми.

Перші дві базові: якщо робота в компанії їм відповідає, більшості співробітників цього буде достатньо. Але для того, щоб компанія розвивалася і приваблювала більше талановитих фахівців, важливо подбати і про інших.

Система мотивації праці залежить від сфери діяльності. Наприклад, в IT доводиться битися за кожного фахівця, якого будь-якої миті можуть переманити конкуренти. Якщо зосередитись лише на матеріальній мотивації, то жодних грошей не вистачить: зарплати і так найвищі на ринку. Зате можна підключати інші методи: з'ясовувати, чого не вистачає співробітнику в умовах праці, який режим роботи зручніший, які проекти цікавіші.

P/S: Пропонуємо для вас, переглянути відео корпоративний тренінг з продажу, а також, відео тренінг Управління відділом з продаж, про нові можливості та технології.

Також, статті поради - Хто такий коуч? Робота коуча: поєднання теорії та практики, і таку статтью, як Як запроваджувати стандарти обслуговування?

<< Назад