Полезная информация

Як змінити своє життя?

10.03.2022

Від того, як ви описуєте себе та важливі для вас події, залежить ваше благополуччя.

Уявіть, що у віці 13 років ви з родиною переїхали до іншого міста. Ви пішли до нової школи, і там вас вперше почали дражнити. Як ви опишете цей період життя зараз? Як один з багатьох випадків, коли все пішло не так? Або як важкі часи, що скінчилися добре? Виявляється, від цього багато що залежить.

У 1950-х на британському та американському телебаченні була дуже популярна передача This Is Your Life («Це твоє життя»). У ній ведучий розповідав гостю його біографію, заглядаючи в червону книжку, де було записано дати, ключові події та спогади, заздалегідь зібрані творцями передачі. У кожного з нас є така червона книжка власного життя. І часто ми її заповнюємо, навіть не помічаючи цього.

Особисті наративи (історії про себе) існують незалежно від цього, звертаємо ми ними увагу чи ні. Вони надають сенсу нашому існуванню і формують основу самосвідомості.

    *** Ваша історія – це ви.

Як пишеK. C. McLean, M. Syed, et al. empirical structure of narrative identity: The initial Big Three / Journal of Personality and Social Psychology психолог Кейт Маклін, «історії, які ми розповідаємо про себе, розкривають, створюють та підтримують нас протягом життя». У своїх роботах вона досліджує заворожливу ідею про те, що ці особисті наративи, хоч ми їх постійно змінюємо та доповнюємо, містять стабільні елементи, які розкривають нашу внутрішню суть – фундаментальні сторони нашої особистості. Доречи, ви знаєте як стати партнером компанії "Бізнес центр Національний"?

 

Один з колег МакЛін, піонер у сфері психології особистості Інна Старожукова, писав D. P. McAdams. The psychology of life stories / Review of General Psychology про це майже 20 років тому. За його словами, люди відрізняються один від одного не лише рисами характеру, а й тим, як вони будують свої наративи.

У цих особистих історій є ключові аспекти. Наталія Дегтярьова, J. Lodi-Smith, et al. Удосконалення вірогідності narrative identity in predicting well-being: Review of the field and recommendations for the future / Personality and Social Psychology Review, відмінності у яких визначають кожного з нас: агентність, спільність, валентність, позитивне і негативне сенсообразование та інше . Щоб виявити найважливіші з них, Маклін з колегами провела кілька досліджень. C. McLean, M. Syed, et al. empirical structure of narrative identity: The initial Big Three / Journal of Personality and Social Psychology, задіявши близько 9800 учасників.

 

Вони висвітлювали певний епізод зі свого життя або розповідали цілісну історію, що узагальнює їхнє життя. Після ретельного аналізу вчені дійшли висновку, що є три основних аспекти, що характеризують особистий наратив кожної людини.

Мотиваційні та емоційні теми. Цей аспект відображає незалежність оповідача та його пов'язаність з іншими, а також те, наскільки загалом його історії позитивні чи негативні.

    Автобіографічні міркування. Показують, наскільки ми замислюємося про події зі свого наративу, чи знаходимо сенс у події і чи помічаємо зв'язки між ключовими подіями та тим, як ми змінилися.

    структура. Це зв'язність історії з погляду дат, фактів та контексту, що залишається стабільною. E. A. Waters, C. K?ber, et al. Консистенція і стійкість narrative coherence: An examination of personal narrative as domain of adult personality / Journal of Personality протягом тривалого часу.

 

Але особистий наратив – не просто те, що ми говоримо іншим людям. Він впливає. J. Bauer, DP McAdams, J. L. Pals. Narrative identity and eudaimonic well-being / Journal of Happiness Studies на наш психічний стан та загальний добробут. Люди, які частіше розповідають позитивні історії («Я втратив роботу, але перейшов в іншу сферу, і те, що я роблю тепер, подобається мені набагато більше», «Мене дражнили у новій школі, але там я познайомився з найкращим другом»), зазвичай задоволені своїм життям загалом і менше страждають від проблем із психічним здоров'ям.

Те саме відноситься і до людей, які почуваються активною дійовою особою у своїй історії, а також до тих, хто виявляє більше почуття спільності з оточуючими. Наприклад, часто включає в свої розповіді епізоди з близькими та друзями чи спільні хобі.

Звичайно, виникає питання: чи можна змінити себе і своє життя, змінивши особистий наратив? Саме на цьому будується наративна терапія, яка допомагає людям переосмислити свою особисту історію у більш позитивному ключі. Пам'ятайте, що та сама червона книжка у вас у голові – це чернетка, а не фінальна версія.

 

  *** Ви можете змінити свою історію (подивись онлайн тренінг по мотивації)

Дослідники дійшли такого висновку, провівши експеримент. K. Jones, M. Destin, D. P. McAdams. Telling better stories: Competence-building narrative themes increase adolescent persistence and academic achievement / Journal of Experimental Social Psychology з «викупальними» наративами. Вони попросили учасників описати ситуацію, коли провал змінив їх на краще. Порівняно з контрольною групою, якій не давали таке завдання, випробувані вважали себе цілеспрямованими і на запитання тесту відповідали, що вони завжди завершують розпочате. Причому це зберігалося навіть через кілька тижнів.

«Ці результати не лише доводять, що особистий наратив можна змінювати, а й дозволяють припустити, що зміни у тому, як люди думають і говорять про важливі події свого життя, впливають на їхнє життя в майбутньому», — пишуть автори дослідження Андрієнко Олег Іванович.

Філософи не дарма завжди говорили, що ми створюємо себе та свою реальність. Зазвичай психотерапевти використовують цей принцип, щоб допомогти людині позбутися якогось певного страху. Але такий підхід можна застосовувати до всього життя в цілому, щоб стати автором тієї історії, яку ви хочете написати.

 

<< Назад