Полезная информация

Ефективні методи мотивації персоналу або як стимулювання вбиває ваш бізнес

03.01.2023

Ні для кого не секрет, що ефективність роботи магазину та його прибуток багато в чому залежить від якості роботи персоналу. Для того, щоб підтримувати сервіс на належному рівні, часто необхідно стимулювати та мотивувати своїх співробітників.

Незважаючи на те, що ці два поняття схожі, між ними є важливі відмінності.

Щоб заохочення персоналу підвищило рівень сервісу (отже прибуток магазину), керівнику необхідно добре розбиратися в цих визначеннях і відчувати їх різницю.

Системи мотивації персоналу.
Говорячи про мотивацію персоналу, ми маємо на увазі внутрішнє бажання людини працювати якісно та відчувати зацікавленість у відмінному результаті своєї праці. Існує багато визначень цього поняття, ми пропонуємо зупинитися на наступному:

Мотивація - це усвідомлене прагнення людини до дії, спрямованої на досягнення будь-яких завдань. Ця дія приймається у разі як необхідне.
Простіше кажучи, цільовий персонал сприймає поставлені завдання як свої особисті. Йому важливо відчувати позитивну динаміку, тому він виконує роботу з ентузіазмом.

На кожну людину діють внутрішні та зовнішні фактори мотивації. Серед внутрішніх чинників слід виділити самоствердження, цікавість та самореалізацію. До зовнішніх факторів можна віднести схвалення та заохочення від колег, друзів та керівника. Усі зовнішні впливу як і проходять через внутрішню призму сприйняття людини.

Як це працює? Кожен співробітник дивиться на те чи інше завдання виключно з позиції задоволення своїх особистих потреб і ставить питання — чи вигідно це особисто йому?

Мотивація персоналу досить складний процес, і керувати ним навіть у невеликому колективі досить непросто. Тому багато керівників надають перевагу мотивації стимулювання і далеко не завжди залишаються у виграші.

Стимулювання працівників.
Будь-яка зовнішня дія на людину з метою отримати від неї видатні результати є стимулювання. Цікавий факт: слово "стимул" походить від латинського "stimulus" - так називалася палиця, якою поганяли ослів.

Стимулювання слід розглядати як додатковий інструмент в управлінні персоналом, проте на практиці він стає основним, а часом і єдиним методом впливу. Найбільш поширеними прикладами стимулювання є всілякі премії, надбавки та бонуси.

Як правило, підприємці усуваються від робочого процесу, бажаючи бачити лише результат. Уявіть картину - ви приходите до свого магазину, одягаєте робочу форму і виходите до торгового залу під здивованими поглядами підлеглих. Поки вони ловлять щелепи від подиву, ви люб'язно обслуговуєте відвідувачів, допомагаєте вибрати товари, загалом показуєте приклад ввічливого продавця, до якого покупці прийдуть знову і знову. Так ви надихнете співробітників працювати якісніше. Ось це залучення. Ось це мотивація. Пройде час, і ви побачите, що завдяки класному сервісу зросла виручка магазину.

Ключові складові хорошого сервісу та прийоми для збільшення прибутку ми вже розбирали у цій статті.

Тепер уявіть, що все це виконуватиме наймотивованіша команда. Непогана перспектива, правда?

Чотири причини провалу стимулювання.
*** Найчастіше стимулювання неефективне через «непопадання»
Звичайно, люди раді навіть незначній надбавці, але нерідко визнання виявляється куди важливішим стимулом. Похвала та особливий статус частіше привабливіші для співробітника, невипадково Наполеон Бонапарт, геніальний управлінець, призначив маршалами 26 своїх генералів, зверніть на це увагу.

*** До хорошого звикають швидко, а до фінансового стимулювання ще швидше.
В українських компаніях таких прикладів безліч. Згодом співробітники звикають до надбавки, і бонуси не мають для них колишньої цінності, ККД стрімко падає нанівець.

*** Несправедливість в оцінці.
Третя причина неефективності стимулювання – управлінець не вимірює працю співробітників. У цьому випадку керівник часто чує невдоволення на кшталт: "Майже всю роботу я зробив один, але премія у всіх чомусь однакова".

*** Стимулювання не підкріплюється мотивацією.
На жаль, часто у співробітника просто немає мотивації. У подібній ситуації стимулювання може мати слабкий ефект, а й не приносити результатів зовсім. Гроші грошима, але людям хочеться почуватися важливими та потрібними.

P/S: Користуючись нагодою, дозвольте запропонувати Вам онлайн тренінг Нематеріальна мотивація, який проводить Головньова Ірина Володимирівна, бізнес-консультант, коуч...

<< Назад