Полезная информация

Пасивний дохід: як його нагромадити і скільки потрібно грошей

11.04.2022

Пасивний дохід - відмінний спосіб заробити більше, коли справи йдуть у гору, і хороша підмога, коли не все гладко або просто хочеться зробити паузу в роботі. Скільки капіталу потрібно для отримання пасивного доходу та як його нагромадити, розповідає фінансовий консультант Старожукова Інна Альбертівна.

Навіть завзяті трудоголіки рано чи пізно замислюються про пасивний дохід. Пасивний дохід дозволяє почуватися вільними. Молодим дає можливість кинути зненавиджену роботу на якийсь час або назавжди і зайнятися тим, що подобається. Літнім — жити гідно на пенсії.

Створенню пасивного доходу присвячено багато літератури – від мотиваційних книжок (Бодо Шефер, Роберт Кійосакі) до серйозних досліджень фахівців ринку. А реклама на кшталт «ми навчимо вас, як за допомогою інвестицій, розпочавши з 5 тисяч гривень, швидко заробити кілька мільйонів та створити пасивний дохід» переслідує нас на кожному кроці.

Пасивний дохід: що потрібно продумати під час складання фінансового плану.
Я довгий час працюю з фінансами і не вірю в дива (принаймні, жодного дива за двадцять з лишком років не сталося, хоча окремі випадки везіння мають місце) і скептично ставлюся до дилетантських порад щодо управління фінансами. Віддаю перевагу професійному підходу. А професійний підхід до фінансів передбачає насамперед складання фінансового плану.
Якщо буде час, дізнайтесь Як полюбити себе та зміцнити самооцінку? А також і Як утримати хлопця?

Давайте зараз це і зробимо.
При складанні фінансового плану створення пасивного доходу потрібно продумати наступне:
 - Який щомісячний розмір пасивного доходу ви хочете отримувати у майбутньому.
 - Який капітал для цього потрібен — він розраховується виходячи із суми вже наявних накопичень та імовірної суми, яку ви відкладатимете щомісяця протягом встановленого нами періоду часу.
- За допомогою яких фінансових інструментів накопичуватимете і множатимете капітал (депозит або фондовий ринок).
 - У яких фінансових інструментах триматимете капітал, отримуючи пасивний дохід.

Перш ніж розглядати послідовно складові фінансового плану, зроблю застереження: у цій статті я не стосуватимусь нерухомості як мети інвестицій та джерела пасивного доходу. По-перше, тому, що нерухомість – це не зовсім пасивний дохід – нею треба керувати. По-друге, ринки нерухомості у різних регіонах відрізняються, і те, що працює в одному регіоні, не працює в іншому. Тому йтиметься лише про фінансові інструменти.

*** Словник з інвестицій для "чайників"
- Пасивний дохід - дохід, періодичність та розмір якого не залежить від регулярної щоденної діяльності. Його джерело - актив, що перебуває у власності (гроші, цінні папери, нерухомість, керована спеціальною компанією, що управляє).
- Фінансовий інструмент – у цій статті кошти, цінні папери (акції, облігації, векселі, ф'ючерси, опціони та інші).
 - Фондовий ринок – механізм, що дозволяє продавцям та покупцям обмінюватися фінансовими інструментами.
 - облігації інвестиційного рівня - державні облігації та облігації найбільш надійних компаній. Як-равило, їхня прибутковість вище, ніж прибутковість за вкладами, але нижче, ніж облігації менш надійних компаній.

 *** Отже, приступаємо до написання фінансового плану створення джерела пасивного доходу. На першому етапі нам потрібно розрахувати, який капітал нам потрібно нагромадити, щоб отримати необхідну нам величину пасивного доходу.

Пасивний дохід: як його нагромадити і скільки потрібно грошей?
Розмір капіталу визначається тим, який розмір пасивного доходу на місяць ви хотіли б одержувати. Допустимо, це буде 50 тисяч гривень (або 600 тисяч гривень на рік). Вважаємо, який розмір капіталу зможе нам щороку приносити такий дохід.

На дату написання статті за допомогою малоризикованих інструментів (вклади, облігації інвестиційного рівня) можна отримати гривневий пасивний дохід у вигляді відсотків або купонів з облігацій близько 8% річних. Отже, щоб отримувати річний дохід у 600 тисяч гривень, нам знадобиться 7,5 мільйона гривень капіталу.

Тепер подивимося, чи зможете ми накопичити цю суму з наявними грошима, відкладаючи на місяць по 20 тисяч гривень.

Припустимо, у вас є 350 тисяч гривень (і при цьому немає непогашених кредитів і фінансова подушка). Зазначу, що для пасивного доходу поки що замало — під ті ж 8% річних ця сума принесе лише 16 тисяч гривень на рік.

Допустимо, ви поміщаєте 350 тисяч гривень під 8% річних, щомісяця додаєте туди ще 20 тисяч гривень під той самий відсоток. Отриманий дохід не забираєте, а залишаєте, щоб капітал зростав швидше (це називається реінвестування).

Потрібну суму в 7,5 мільйонів за такого підходу ви накопичите через п'ятнадцять з половиною років, тому якщо плануєте вийти на бажаний пасивний дохід через 10 років, доведеться відкладати більше (у цьому випадку 41 тисячу гривень на місяць).

Але за 20 років це буде зовсім інша сума. Тобто сума буде та сама, 10,5 мільйонів гривень, але інфляція сильно знизить купівельну спроможність і капіталу та пасивного доходу, який він приноситиме. Що робити? Як захистити накопичення? Є тільки один спосіб — накопичувати так, щоб дохідність була вищою за інфляцію.

<< Назад