Полезная информация

Принципи мерчандайзингу торгового залу магазину

12.04.2022

Наповнення полиць та розробка вітрин іноді виконується разом із доставкою товару, але все частіше це стає самостійним видом діяльності. Майже всі товари, що доставляють від виробника або продавця, зберігаються у працівника, який є їх штатним мерчандайзером. Серед товарів, де це є загальноприйнятою практикою, можна відзначити напої, хлібобулочні вироби, друковану продукцію та косметику. У великих виробників продуктів харчування мерчандайзери, як правило, мають найбільший штат працівників.

Види мерчандайзингу: від візуального до перехресного і не лише.

Існують візуальний, перехресний та технічний види мерчандайзингу, і про це, розповість Михайло Колосенко консультант з мерчандайзингу.

 

1. Візуальний вид мерчандайзингу базується на психології людини, економіці та дизайні. З використанням цього виду мерчандайзингу товари розташовуються те щоб клієнту було легко їх знайти. Наявність знижкових цінників може додатково спонукати покупця придбати товар.

2. Перехресний вид мерчандайзингу характеризується розстановкою пов'язаних товарів поруч. Тут основною метою мерчандайзингу є спонукати покупця придбати інші найменування товарів додатково до того, що він спочатку мав намір придбати, росповідає Ярослав Степченков бізнес консультант.

3. Технічний вид мерчандайзингу пов'язаний із продуманою установкою рекламного та технічного обладнання: банерів, вітрин, стійок, холодильників та каси. Крім зазначених видів мерчандайзингу, виділяють мерчандайзинг, орієнтований на дітей, дорослих та фанатів. Нижче розповімо докладніше про кожного з них.

4. Мерчандайзинг, орієнтований на дітей, найчастіше базується на мультфільмах, відеоіграх та телешоу. Такий мерчандайзинг здебільшого складається з іграшок (фігурок), створених подобою персонажів або предметів, які вони використовують. Але буває і навпаки, коли сценарії шоу написані з включенням іграшок як рекламу продукції. Іноді мерчандайзинг телепрограми триває через десятиліття після того, як вона значною мірою втратила свою популярність. В іншому випадку, велика кількість мерчандайзингу може бути згенерована з невеликої кількості інтелектуальних ресурсів, таку думку, висказав Ігор Немировський, український коуч.

5. Мерчандайзинг, спрямований на дорослих.

Найбільш популярним мерчандайзингом, призначеним для дорослих, є той, що відноситься до спортивних команд та їх гравцям. Найменшим середовищем для мерчандайзингу є продукція, яка бере за основу фільми та ТВ-шоу для дорослих. Найчастіше це жанри фентезі та хорор. Також трапляється, що медійний бренд будь-якої продукції досягає достатньої впізнаваності, що дозволяє розмістити його найменування або зображення на зовсім незв'язаному з ним продукті і продати його. Прикладами такого мерчандайзингу є бренди одягу AMG Mercedes, Ferrari та інші.

6. Мерчандайзинг для фанатів "ідол-мерчандайзинг" пов'язаний із знаменитостями. Споживання товарів для фанатів – це значна частина субкультури шанувальників будь-кого або чогось. Такі товари створюють та зміцнюють фізичний зв'язок між шанувальниками та знаменитостями. Прикладами товарів для фанатів можуть бути канцтовари, компакт-диски, фотоальбоми, календарі, футболки, брелоки та інше. Знаменитості можуть зробити колосальний ефект на продажі в рамках мерчандайзингу. Прикладом можуть бути знамениті спортсмени, які беруть участь у рекламних компаніях марок спортивного одягу.

Технології викладання товарів:

1. Горизонтальна викладка продукції має на меті привернути увагу покупця до непопулярної марки товару, шляхом розташування її поруч із затребуваною. Зазвичай це робиться шляхом чергування.

2. Особливістю вертикальної викладки є розміщення товарів одного виду на стелажі в кілька рядів. При цьому розміри розташовуються зверху вниз у міру збільшення.

3. При дисплейній викладці продукції для залучення покупця використовуються стійки, стенди і освітлення. Крім зазначених способів виділяють викладки за товарними групами, виробниками та брендами, палетну викладку, викладку товарів навалом та багатотоварну викладку.

Особливості мерчандайзингу у різних країнах.

 Річний цикл мерчандайзингу у різних країнах і навіть усередині однієї країни має свої особливості. Так відбувається з огляду на відмінності культурних традицій, клімату та пов'язаних з ним місцевих видів спорту, а також способів проведення дозвілля. Однак навіть у цих розбіжностях можна знайти подібності. Наприклад, китайські та японські фестивалі схожі у щорічному торговому циклі прикраси, магазинів та просування товарів.

Найчастіше у країнах СНД головний роздрібний цикл мерчандайзингу розпочинається на початку січня на честь святкування Дня святого Валентина. Потім слідує Міжнародний жіночий день, що є головним весняним святом, який не можна обійтися без привітань та подарунків. Зазвичай це квіти, косметика, прикраси та дрібна побутова техніка. Далі приходять травневі свята, коли на прилавках з'являються сезонний одяг та товари для саду та городу. До липня прибувають полиці на тему «Знову до школи» та пов'язані з ними товари для творчості. Ближче до середини осені продавці починають рекламувати товари для Нового року. Новорічні розпродажі розпочинаються задовго до настання самого свята і тривають аж до лютого наступного року. Протягом року роздрібний мерчандайзинг може включати товари на патріотичні теми, пов'язані зі святкуванням днів незалежності або державних символів.

У мусульманських країнах мерчандайзинг проводиться на честь святкування Курбан-айту та Ораза-айту. У західних країнах, які переважно сповідують християнство, мерчандайзинг пов'язаний з такими святами як День святого Валентина, Великдень, Хелловін та Різдво.

Мерчандайзинг також може змінюватись у рамках однієї держави. У південних регіонах деяких країн цілий рік продається пляжна одяг та товари для пікніків, тоді як супермаркети, що знаходяться поряд з гірськолижними курортами, мають у своєму арсеналі екіпірування для катання на лижах та сноубордингу.

 *** Висновок

То наскільки ми, як покупці, схильні до впливу мерчандайзингу залишається загадкою. Однак хоча б базові знання про нього допомагають зрозуміти природу наших придбань і нехай зрідка, але уникнути «імпульсивних покупок». Подвійно кориснішою буде ця інформація для підприємців, які з урахуванням дотримання всіх правил мерчандайзингу, зможуть не лише бездоганно побудувати роботу свого магазину, а й значно підвищити його прибуток.

Ми проводимо і пропонуємо онлайн тренінги з мерчайданзінгу, а також і багато інших тренінгів, як в відритому форматі, так і корпоративні тренінги в Україні, та каїнах СНД.
 

 

<< Назад