Полезная информация

Робота коуча: поєднання теорії та практики

26.11.2022

Зазвичай робота з клієнтом починається з оцінки його готовності до взаємодії в коучинговому форматі та аналізу поточного стану речей.

 * Справа в тому, що не кожна людина, яка прийшла на консультацію, готова до того, щоб працювати над собою і брати відповідальність за результат у свої руки. Наприклад, трапляється, що на сесію приходить "скаржник", який звик скаржитися на життя та виливати свою душу, але при цьому нічого не робити. Так він ходить від одного фахівця до іншого в очікуванні дива, "чарівної таблетки" або супер-ради, здатної вирішити всі його проблеми, але нічого в його житті не змінюється. І коучинг тут, на жаль, теж безсилий.
Таким чином, цей метод буде ефективний тільки для людей, налаштованих рішуче і готових діяти і змінюватися, а не чекаючих, готових рішень, які за них прийме хтось інший і свято вірить у те, що всі проблеми в їхньому житті через інші людей.

Отже, перша сесія дає можливість фахівцеві зрозуміти, чи готовий клієнт до роботи над собою в коучинговому форматі. Крім того і людина, яка звернулася за допомогою, і коуч визначаються, наскільки вони підходять один одному для подальшого спільного партнерства. Часто таке розуміння приходить інтуїтивно, на рівні "хімії" та ціннісних збігів/несупадань.

 * Другий важливий аспект початку спільної роботи - це розуміння запиту клієнта та визначення бажаного результату. Здавалося б, що тут незрозумілого? Дійсно, все досить очевидно, коли людина приходить із конкретним запитом, наприклад: "Хочу вийти заміж", "Хочу стати впевненою в собі", "Хочу покращити стосунки в сім'ї", "Хочу відкрити свою справу" і т.д.
Але навіть за "прямого" запиту, якщо копнути глибше, може виявитися, що бажання "хочу вийти заміж" - зовсім не моє, а мамине. Що мета «купити машину» — не тому, що хочу чи необхідно, а тому, що у всіх є… Загалом, після відповіді на нехитре запитання коуча: «А чому це для вас так важливо?», людина раптом розуміє, що зовсім не цього він хоче, і тоді разом із коучем запит переформулюється на той, який справді надихатиме і матиме цінність та істинний сенс для людини.

Однак дуже часто люди приходять до коучу в стані невизначеності. І зазвичай це виглядає так: «Я розумію, що щось потрібно в житті міняти, але не знаю, що?" роблю і хочу знайти справу до душі… Але я не знаю, що це?

Тоді на допомогу приходить спеціальна техніка "Колесо життєвого балансу", яка дозволяє визначити «точку відліку». Завдяки цій техніці клієнт розуміє і бачить відправну точку-сферу свого життя, з якої варто розпочати роботу для отримання бажаних змін.

Підсумовуючи особливості роботи в коуч-форматі, мимоволі згадується фраза: «Ніхто не зможе зробити зарядку замість тебе». Як би не був гарний коуч, тільки сам клієнт може робити всі кроки до бажаних результатів. Часто ця робота людини над собою не зводиться до якоїсь однієї дії (візьми та зроби/скажи так-то). Вона пов'язана зі зміною світогляду, з формуванням нового сприйняття себе, з подоланням емоційних та ментальних бар'єрів (неусвідомлюваних обмежуючих установок).

Допомога у проходженні цих перешкод та грамотна робота з їх усунення, незаперечна віра у можливості людини, бачення її потенціалу та її розкриття, забезпечують підтримку та збереження мотивації клієнта на шляху до змін, що є основним завданням коуча.

P/S: Пропонуємо переглянути, відео корпоративнийі тренінг з продаж, а також, відео тренінг Активні продажі, що проводить Ірина Головнйова.

Також, пропонуємо цікаві статті поради - Що таке коучинг? Звісно, Хто такий коуч? А також, Аутсорсинг в продаж, нові технології.

<< Назад