Полезная информация

Як стати ефективним керівником та домогтися поваги працівників?

08.03.2022

Успішність та прибутковість бізнесу залежить від ефективності управління. Що заважає керівнику підтримувати хорошу атмосферу у колективі та налаштовувати співробітників на продуктивну роботу? Поширені помилки, про які ми вирішили поговорити у цій статті та запропонувати шляхи вирішення. Послідовно виправляйте одну за одною, щоб досягати амбітних цілей.

Помилка 1. Делегування? Ні, я швидше сам все зроблю!
Поширена помилка багатьох керівників – надмірна самостійність. Вони відмовляються від делегування через думку, що самостійно зроблять краще і потім не доведеться витрачати час на виправлення, не треба буде хвилюватися про неправильно виконане завдання тощо.

Вільного часу більше не стає, як на перший погляд, а, навпаки, воно скорочується швидкими темпами. Це призводить до професійного вигоряння та постійних стресів, а як результат — напружені стосунки з колегами, постійні конфлікти та відсутність порозуміння,

Рішення пропонує Ярослав Степченков:
 - Одне з основних завдань керівника – розвиток працівників. Зробити все самостійно і не витрачати час на пояснення та виправлення - найпростіший вихід, що призводить до постійних авралів і роботи без відпочинку. Навчайте персонал самостійно виконувати завдання правильно, інакше який сенс у наймі кадрів?
- Навчіться дивитися правді у вічі: якщо співробітник не виконує завдання на 3, 4 тощо. рази (хоча ви все докладно пояснюєте та даєте рекомендації), отже, він некомпетентний для вашої компанії і з ним варто припинити співпрацю.
- Обговорюйте виконання завдань із співробітниками, якщо щось не виходить. Визначте, що зроблено, що колега планує спробувати і протягом якого часу. Оцінюйте запропоновані плани, давайте рекомендації та поради, а потім контролюйте виконання домовленостей (наприклад, термінів).
    Делегуйте все, що можливо. Не займайтеся самостійно рекламою, довірте це кваліфікованому маркетологу. Не витрачайте час на аналіз результатів діяльності, нехай цим візьметься досвідчений аналітик. Не намагайтеся зрозуміти проводки, рахунки, акти та накладні, передайте на аутсорсинг у «Моя справа» бухгалтерські, податкові та кадрові проблеми та займайтеся розвитком бізнесу. А також, онлайн семінари безкоштовно, що допоможуть вам в цьому.  

Помилка 2. Працюйте до 18 години! Піти раніше не можна
Поступово фіксований робочий день переходить на другий план, важливішим стає дотримання дедлайнів.

Незважаючи на це, багато керівників «старої школи» продовжують вірити, що в офіс потрібно приїжджати о 09:00, а їхати о 16-17:00 (залежно від тривалості робочого дня). Але який у цьому сенс, якщо умовний програміст доробить роботу в домашніх умовах, а зараз, посеред робочого дня, треба забрати дитину із садочка?

Установка жорстких рамок призводить до погіршення атмосфери у колективі, з'являються невдоволення та розбіжності. У сумі це виливається у зрив термінів.

Рішення пропонує Інна Старожукова:
- Ідіть назустріч персоналу. Чому б один раз не відпустити співробітника раніше, якщо у нього виникли невідкладні справи? Багато керівників бояться, що персонал почне зловживати такою можливістю. Насправді все швидко устаканюється і прохання відпустити раніше виникають лише за реальної необхідності.
– Не забувайте про дисципліну. Якщо фахівець відпрошується раніше, нагадуйте йому про терміни виконання завдань. Чи встигає все зробити в офісі за 4 години? Здорово, нехай отримає нагороду вільний час за високу продуктивність. Не встигає? Теж не біда, нехай доробляє вдома (якщо така можливість є). Свобода дій добре налаштовує на продуктивну роботу.
- Розробте зрозумілу систему депремування. Пряник — це здорово, але має бути й батіг. Співробітники повинні знати відповідальність за зрив термінів, якщо відпросилися.

Помилка 3. Я поставлю завдання, а вони нехай самі планують виконання
Планування – запорука успішної роботи будь-якої команди. Це актуально як і під час повсякденних (постійних) завдань, і під час реалізації великих проектів.

Неефективний керівник зациклений на результаті і не концентрує увагу на процесі. В результаті реалізувати проект у строк не вдається, а винні працівники. Така позиція — вірний шлях до невдачі та поганої атмосфери всередині колективу.

Насправді винен керівник, який нормально не планував виконання завдань, не розподіляв їх між членами команд і не контролював процес. Перш ніж братися до виконання чогось, треба чітко планувати кожен етап.

Рішення пропонує Ігор Немирівський:
 - діліть всі проекти (обов'язки) на дрібні ітерації. Чим більше завдання, тим більше фахівці відкладають початок роботи над нею. Але якщо її розділити на 10 дрібних підпунктів, тоді кожен вже не такий і великий, і взагалі легко виконується за кілька годин.
 - Для ітерацій встановлюйте чіткі терміни. Це робиться виходячи із термінів реалізації проекту (великого завдання) загалом. Наприклад, його потрібно зробити за 3 місяці. Відштовхуйтеся від цього та для ітерацій встановлюйте індивідуальні терміни (залежно від складності та значущості). Тоді співробітники наслідуватимуть чіткий план і встигнуть реалізувати проект за відведений час.
- Не забувайте вносити в план редагування. Щодня з'являються різні обставини, що так чи інакше впливають на роботу. Якщо щось прискорює чи уповільнює її виконання, не забувайте відбивати це у встановленому плані.

Помилка 4. Не лаятимуся зайвий раз, навіщо лякати співробітників
Керівник має вміти не лише заохочувати, а й карати. Не бійтеся давати негативний зворотний зв'язок, якщо робота виконана незадовільно, зірвано терміни тощо. Це один із обов'язків. Але негативна мотивація має бути виправданою.

М'якість не можна виявляти в контактах з контрагентами, партнерами, банками та всіма, з ким взаємодіє організація. Ставте інтереси компанії на перше місце, продавлюйте їх до останнього. Щойно друга сторона відчує м'якість керівника, одразу почне диктувати свої умови гри.

Рішення пропонує Наталія Дегтярьова:
 - Навчіться лаяти співробітників. Обіцяв зробити роботу до 15 числа, а сьогодні вже 17? Регулярно запізнюється на роботу і не встигає на наради? Негативна мотивація має бути виправданою. Якщо є реальна нагода лаятися, штрафувати чи позбавити премії — дійте! Персонал повинен розуміти, що за хороше похвалять, а за погане покарають.
 - Обговорюйте невдачі у спокійній обстановці. Немає нічого гіршого, коли керівник «виривається» через кожну помилку. Навіщо це робити, якщо все можна обговорити спокійно? Тільки так ви донесете свою позицію до співробітників і зможете досягти поставленої мети.
 – Ставте інтереси компанії на перше місце. Якщо контрагент раптово почав вимагати зниження вартості товарів без об'єктивних підстав, не піддавайтеся на прийом і відстоюйте ціну до останнього. М'які керівники завжди йдуть на поступки, внаслідок чого позитивні фінансові результати перетворюються на негативні.

Помилка 5. Нехай самі розуміються на своїх конфліктах, головне — щоб до мене добре ставилися
Усередині колективу виникають розбіжності, які поза увагою керівника рано чи пізно переростають у великі конфлікти. Директор не повинен абстрагуватися: «це не мої проблеми, адже у мене із співробітниками чудові стосунки». А потім дивується, чому ефективність роботи дуже знизилася і відділ/компанія перестав досягати планових показників.

Конфлікти між співробітниками займають так багато часу, що виконання обов'язків відходить на другий план. Іноді доходить настільки, що весь персонал ділиться на 2-3 табори зі своїми інтересами і починається протистояння. Грамотний керівник не повинен залишати це поза увагою.

Рішення пропонує Андрієнко Олег Іванович:
 - Завжди цікавтеся у працівників станом справ усередині колективу. Часто конфліктують потай, щоб це не дійшло до керівника. Постійно спілкуйтеся з підлеглими та будете в курсі всіх подій.
 - Беріть безпосередню участь у вирішенні конфлікту. Визначте сторони, посадіть за стіл переговорів. По-перше, поясніть, що протистояння інтересів заважає спільній справі. По-друге, дайте обом сторонам висловити невдоволення та претензії.
 – Допоможіть знайти компроміс. Людям властиво не бачити альтернатив, коли вони впевнені у своїй правоті. Ваше завдання як грамотного керівника — спланувати конкретні дії для вирішення конфлікту. Якщо одна зі сторін позицію не змінити, проведіть персональну розмову. Чи не допомагає і це? Розлучайтеся, щоб не наражати на загальну справу.

Проаналізуйте свою діяльність (об'єктивно). Подумайте, яких помилок припускаєтеся в управлінні колективом і займіться виправленням. Хороший результат не змусить чекати: вже за кілька місяців ваша команда вийде на абсолютно новий рівень ефективності.

<< Назад