Полезная информация

Як мотивувати працівників?

26.03.2024

Мрія власників бізнесу та керівників — дружна команда, відповідальні, сумлінні та цілеспрямовані співробітники, завдяки яким компанія процвітатиме, досягаючи все більших успіхів. Розповідаємо, як цього досягти за допомогою грамотно збудованої системи мотивації персоналу.

Мотивація — це спосіб стимулювати людей до того, щоб вони діяли та домагалися поставленої мети. Це інструмент, який спонукає їх наполегливо працювати та підштовхує до успіху. Можна сміливо сказати, мотивація багато чому визначає поведінка людей, впливаючи те що, які вчинки вони роблять чи роблять.

Чому важливо мотивувати співробітників
Людина влаштована те, що мотивація їй потрібна завжди: на роботі, вдома, у шкільництві, у міжособистісних відносинах. Люди хочуть розуміння, навіщо і для чого вони щось роблять, який бонус отримають за свої зусилля, у чому їхня вигода.

Здавалося б, працівник отримує свою роботу оплату. Але власникам бізнесу чи керівникам хочеться, щоб їхні співробітники виконували завдання продуктивніше та якісніше. Домогтися цього дозволяє мотивація. Потрібно показати і пояснити людям, що якщо вони докладуть зусиль і зроблять більше, то отримають нагороду. Логіка проста.

Ця логіка працює на руку топ-менеджерам та власникам бізнесу. Дотримуючись її можна стимулювати співробітників краще взаємодіяти з клієнтами, підвищувати особисті показники, думати про потреби компанії. Головне — визначити оптимальне заохочення та винагороду.

Далі розглянемо, які види мотивації співробітників є і які особливості кожного.
 Маючи чудову нагоду, хочу вам запропонувати, відео тренінги для керівників, а такод, відео тренінг Фінанси управлінський облік та КРІ-мотивація для власників бізнесу. 

Види мотивації
Спочатку представимо структуру. Усі види мотивації поділяються на дві групи: матеріальні та нематеріальні. Розглянемо їх докладніше.

Матеріальне стимулювання може бути грошовим і немає:

оплата праці - це грошове стимулювання; вона може складатися з постійної частини (окладу, тарифної ставки) та змінної частини (премій та інших виплат);

соцпакет - це матеріальне негрошове стимулювання; до соцпакету зазвичай входить те, що приносить матеріальну вигоду працівнику, економить його кошти; До цього виду мотивації можна віднести надання корпоративного транспорту, оплату навчання, ДМС.

Нематеріальне стимулювання може бути формалізованим та неформалізованим:
  - формалізовані стимули - це артефакти, що закріплюють існуючі положення (грамоти, почесні звання), а також дії керівництва компанії, що свідчать про цінність співробітника (присвоєння статусу, розряду);

  - неформалізовані стимули - це заходи, що підвищують лояльність співробітників до організації, а також стиль управління керівника та його взаємини із підлеглими.

Докладніше поговоримо про кожен вид мотивації.
Оплата праці
Найпоширеніший, але далеко не єдиний вид, він інструмент, матеріальної мотивації — це грошова мотивація. Регулярний дохід забезпечує співробітникам почуття стабільності, і вони дорожать місцем роботи та посадою.


Краще, якщо оплата складається із двох частин: постійної та змінної. Постійна частина – це оклад, змінна – це різні виплати за результативність та ефективність роботи (бонуси, премії, компенсації). При такому підході важливо, щоб співробітники та керівник ясно уявляли, яким чином встановлюється розмір змінної частини оплати, що впливає на нього. Один із способів розібратися з цим – запровадити систему ключових показників ефективності та результативності (KPI).

У змінну частину оплати можна додати і штрафи за неякісну роботу. Система премій та штрафів – поширений та ефективний метод мотивації, який іноді називають «морквина спереду, морквина ззаду».

Формалізоване стимулювання
Співробітникам подобається, коли їхні трудові здобутки помічає та визнає керівник, колеги. Щоб продемонструвати це і таким чином мотивувати людей, підприємці та лідери команд можуть, наприклад, використати:
 - присудження звання "Найкращий працівник";
 - позначки на дошці досягнень;
 - урочисте вручення грамот, подяк;
 - просування успішних співробітників служби.

   Неформалізовані стимули.

До таких відносяться:
  - корпоративні спільні заходи – святкування дня народження компанії, Нового року;
  - тимбілдінги;
  - Розіграші цінних подарунків;
  - Надання додаткових вихідних;
  - Можливість вибрати гнучкий графік виконання роботи - підходить не для всіх сфер.

P/S: Також, пропонуємо статті з нашого сайту - як стати добрим топ-менеджером і де пройти курси навчання? Де навчатись на топ-менеджера, онлайн? А також, Курси Міні MBA. Навіщо його потрібно отримувати і чим він відрізняється від класичного МВА?

 

<< Назад