Полезная информация

Як мотивувати втомлених співробітників? Як мотивувати нових працівників?

26.03.2024

Поширена думка, що вигоряння у співробітників настає через те, що вони надто багато працюють. Насправді воно викликане тим, що робочий графік, обов'язки, дедлайн та інші фактори стресу переважують задоволення від роботи.

Дослідники з університету в Берклі в Каліфорнії виявили шість показників, пов'язаних із емоційним вигорянням співробітників:
  - рівень завантаженості,
  - Контроль за діяльністю,
  - система винагород,
  - Відносини в колективі,
  - Справедливість,
  - Цінності.

Співробітники працюють і стикаються з вигорянням, коли один або більше з цих аспектів роботи не відповідає їхнім потребам та очікуванням. Якщо вчасно не вжити заходів, перебування в хронічному стресі може згодом призвести до проблем із пам'яттю, увагою, емоційної пригніченості або, навпаки, надмірної дратівливості.

Візуально це згаслий погляд співробітника, його постійна втома, розсіяність, втрата інтересу до роботи та бажання досягати нових цілей. Хороший керівник намагатиметься з'ясувати, чому це сталося. Для початку можна просто душевно поговорити зі співробітником і, якщо можливо, допомогти. Наприклад, надати відпустку, зменшити навантаження, перевести в інший підрозділ, змінивши напрямок роботи. Велике значення має бажання самої людини вибратися із цього стану.

Співробітник, що поступив на роботу, зазвичай хоче якнайшвидше освоїтися з роботою і показати себе з кращого боку. А також знайти у колективі друзів, коло спілкування.

Підприємець чи керівник зацікавлений у тому, щоб новачок не припускався помилок і не відчував дискомфорту в незнайомому колективі, а головне — в оптимальні терміни вийшов на очікуваний рівень завантаження і почав приносити компанії ту користь, заради якої людину наймали.
 Доречи, маємо нагоду, запропонувати для вас, відео тренінги з продажу, а також, і відео тренінг Фінанси для керівників та не фінансових менеджерів, що проводить Ігор Немировський.

Щоб мотивувати нового співробітника, можна:
  - Скласти для нього план робіт на випробувальний термін (1-3 місяці); якщо випробувального терміну немає — на якийсь час, поки не з'явиться впевненість, що людина «втягнулася» і справляється;

  - закріпити наставника - зазвичай це хтось із досвідчених співробітників чи сам керівник, власник бізнесу; вигода взаємна - новенький швидше освоїться з роботою і увійде на посаду, наставник отримає задоволення від процесу, а іноді і можливість подивитися на роботу компанії під іншим кутом; питання новачків нерідко змушують звернути увагу, про що раніше ніхто не замислювався;

  - оцінювати як професійні навички, а й особисті якості, такі як ставлення до роботи, ініціативність, відповідальність, дисциплінованість, прагнення доводити розпочате остаточно та інші.

  - упевнитися, що призначена оплата праці та система заохочень відповідають рівню кваліфікації співробітника та справді мотивують його.

      Робити ставку на людей із внутрішньою мотивацією
Коли компанії наймають працівників, вони найчастіше цікавляться рівнем знань і досвіду, а чи не ставленням до праці. Але це ставлення і визначає мотивацію співробітників, яка, своєю чергою, надає основний вплив на прагнення до навчання та якісної роботи.

Внутрішня мотивація впливає на людину набагато сильніше, ніж зовнішня. Варто спробувати підбирати спочатку мотивованих співробітників, і різниця в їх поведінці, ставлення до справи та результатів буде помітною. Простіше навчити цілеспрямованого, але ще недосвідченого працівника, ніж мотивувати кваліфікованого, але байдужого та безвідповідального фахівця.

При доборі кадрів краще віддавати перевагу тим людям, у яких вже на співбесіді відчувається оптимізм, ентузіазм і прагнення професійного зростання. Тим, хто внутрішньо зібраний, знає свої цілі та не боїться труднощів. "Заряджений" на успіх співробітник сам мотивує інших. Особливо його енергія допомагає струснутися тим, хто вже давно працює у компанії.

P/S: Також,  цікаві статті та поради сайту - як мотивувати працівників? Не менш цікаві поради,  як стати добрим топ-менеджером і де пройти курси навчання? Де навчатись на топ-менеджера, онлайн? А також, Курси Міні MBA. Навіщо його потрібно отримувати і чим він відрізняється від класичного МВА?

<< Назад