Полезная информация

Бережливе виробництво в логістиці та Agile: що спільного між Lean та DevOps

03.01.2024

Щоб зробити курс Аналітика великих даних для керівників ще цікавішим, ми продовжуємо включати теми про методи виробничої оптимізації. Сьогодні розглянемо, що таке ощадливе виробництво (Lean) і чому Agile взагалі та DevOps зокрема активно використовують принципи цієї концепції. Також читайте в нашій статті, чим Lean відрізняється від системи менеджменту якості (СМЯ) та методики 6 сигм.

 ЩО ТАКЕ LEAN: БЕРЕЖЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО ДЛЯ ЧАЙНИКІВ
Насамперед, зробимо короткий лікнеп на тему ощадливого виробництва (Lean). Ця концепція управління підприємством передбачає безперервне усунення всіх видів втрат із єдиною метою максимальної оптимізації бізнесу найкращого задоволення споживача. Вона заснована на виробничій системі японської компанії Toyota, завдяки якій автоконцерн вийшов із повоєнної кризи та став успішною організацією у світовому масштабі. Ідеї ощадливого виробництва відбито у безлічі сучасних методів управління якістю, найбільш популярними з яких вважаються такі:
  - витягування, коли обсяги продукції і на терміни її виготовлення кожному виробничому етапі визначаються виключно потребами замовника, а чи не заздалегідь розробленим і спущеним зверху планом;
  - точно вчасно (Just in Time), коли рух матеріальних потоків організовано так, що всі матеріали та компоненти, необхідні для реалізації готової продукції, надходять у необхідній кількості, у потрібне місце та точно до призначеного терміну, не займаючи місце на складах;
  - канбан – візуалізація стану робочих завдань для підвищення прозорості процесів та рівномірного розподілу навантаження між їхніми учасниками;
швидке переналагодження обладнання (SMED, Single-Minute Exchange of Dies), коли його ремонт та переоснащення виконуються з високою швидкістю за заздалегідь визначеними схемами;
  - картування потоків створення цінностей (VSM, Value Stream Mapping) для візуалізації процесів створення продуктів, що становлять цінність кінцевого споживача з виявлення зайвих операцій та його усунення. Приклад такої VSM-картки ми розглядали у цій статті.
  - автономізація обладнання, коли воно здатне самостійно виявити проблеми, діагностувати та усувати власні несправності, одразу зупиняючи виробничий процес та сигналізуючи про це при виявленні дефектів як продукції або затримок у роботі;
  - система 5S для організації та раціоналізації робочого місця або простору, суть якої полягає у сортуванні, дотриманні порядку, утриманні в чистоті, стандартизації та вдосконаленні встановлених правил, процедур та технологічних операцій;
  - захист від дурня, коли конструктивні чи інші технологічні особливості реалізації рішення неможливо використовувати його неправильно.
 Дивідця також - відео тренінг управління запасами товарів та готової продукції, а також, відео корпоративні тренінги з логістики, які проводить  Ярослав Степченков.

 Іноді до методів ощадливого виробництва відносять концепцію 6 сигм, засновану на статистичних методах управління якістю для вимірювання відхилень реальної продукції від заданого еталона і скорочення дефектів. Однак, при загальних цілях підвищення ефективності робочих процесів та підсумкових результатів, підхід 6 сигм відрізняється від принципів Lean, а тому не входить до поняття ощадливого виробництва. Тим не менш, на практиці можливе спільне застосування цих концепцій для комплексного покращення виробничої діяльності та підвищення задоволеності клієнтів. Невипадково професійний стандарт бізнес-аналітика, керівництво BABOK, включило методи Lean і 6 сигма в найчастіше використовувані техніки процесного аналізу.

    СМК, DEVOPS І LEAN: подібність і відмінності.
На відміну від типової системи менеджменту якості (СМЯ), яка декларативно описує, що потрібно робити, але не каже, яким чином, принципи ощадливого виробництва докладно розповідають, як знизити втрати або взагалі позбутися їх. Зокрема, метод картування потоків створення цінностей покроково регламентує, як створити VSM, а система 5S взагалі є простим і дешевим способом раціональної організації робочого простору.

Також важливим властивістю Lean-концепції є універсальність її методів, які можна застосовувати як ефективного управління заводом чи іншим промисловим підприємством. Ці підходи добре підходять і до галузі ІТ. Наприклад, із 12 принципів Маніфесту Agile майже половина повністю повторюють ідеї Lean. Особливо чітко це простежується у філософії DevOps, спрямованої на прискорення процесів розробки та експлуатації програмного забезпечення за допомогою засобів автоматизації процесів, що повторюються, та управління інфраструктурою як кодом.

Взагалі тему використання принципів Lean у розробці програмного забезпечення вперше розкрили Мері та Том Поппендікі, опублікувавши книгу Lean Software Development у цьому році. Поширенню їхніх ідей сприяла популяризація Agile-підходів до організації процесів у ІТ та інших сферах діяльності. У наступній статті ми розглянемо, як деякі методи дбайливого виробництва реалізовані в технологіях Big Data.

Насамкінець варто відзначити, що, як і будь-які управлінські підходи, Lean – це насамперед не про технології та інструменти, а про зміну бізнес-процесів та людського мислення. Саме це поєднує ощадливе виробництво та цифровізацію.

Більше подробиць про методи бережливого виробництва та їх застосування у цифровізації бізнесу та аналітиці великих даних ви дізнаєтесь на наших освітніх курсах у нашому навчальному центрі навчання NBC.UA
P/S: Пропонуємо, поради, статті з нашого сайту -  - Ефективні способи нематеріальної мотивації працівників? Також, Кайдзен японський підхід до управління компанією, обов'язково -  Співробітники, які знижують ефективність команди, і звісно - Юрист із податкових спорів. Чим може допомогти?

 

<< Назад