Полезная информация

Кайдзен: японський підхід до управління компанією

03.01.2024

Повага до праці та увага до деталей – візитна картка Японії. У Японії цінуються довгострокові трудові відносини. Навіть якщо співробітник займає нижчу позицію у корпоративній ієрархії, він має всі шанси на досягнення професійної досконалості. Основу цього становить певний підхід — кайдзен.

Цей метод широко застосовується в управлінні компаніями по всьому світу. У цій статті ми докладніше познайомимося з кайдзен: вивчимо його філософію, основні принципи та визначимо, чи варто впроваджувати його у робочі процеси.

Що таке Кайдзен?
Наприкінці 1970-х років світова нафтова криза завдала удару американським компаніям. Ford втрачала мільярди доларів, а Chrysler була на межі банкрутства і потребувала державної підтримки. Це змусило західних керівників звернути увагу до японські методи управління.

Після Другої світової війни, незважаючи на величезні втрати від ядерних бомб, Японія швидко оговталася і незабаром стала однією з головних економічних держав. Японці відрізнялися високою якістю продукції, продуманим управлінням та залученням співробітників. У цьому явищі велику роль відіграв японський метод планування та управління – кайдзен.

 1987 року Масаакі Імаї випустив книгу про "японське диво", яка поширила поняття «кайдзен». Це слово у перекладі з японської означає «зміна на краще». Підхід охоплює всі сфери бізнесу, починаючи від виробництва та закінчуючи управлінням персоналом. Насправді кайдзен не є окремою методикою, це цілий комплекс різних технік та ідей для безперервного поліпшення.

  *** "Вкладати в кайдзен - значить вкладати в людей. Коротше кажучи, кайдзен орієнтований на людину, а інновації - на технологію та гроші". Масаакі Імаї, "Кайдзен. Ключ до успіху японських компаній"
 Дізнайтесь також про - відео тренінг складська логістика, а також, відео тренінг транспортна логістика в Україні. 

  * Філософія кайдзена така: життя вимагає постійного безперервного поліпшення. У кожній компанії виникають проблеми і важливо їх відкрито визнавати. Суть цього підходу — акцентувати увагу на розробці системи управління, в якій усі співробітники беруть участь у покращенні — вони прагнуть попереджати помилки, а не приховувати їх через страх перед можливими покараннями.

Для повного розуміння концепції Кайдзен важливо ознайомитися з його ключовими принципами та підходами. У наступних розділах ми докладно розглянемо ці аспекти, щоб ви могли оцінити, як метод кайдзен може покращити ваш бізнес.


   Де використати японську методику?
Кайдзен перетворює бізнес: скорочує витрати, покращує роботу компанії та кожного співробітника. Ця система сприяє вирішенню як невеликих, і дуже великих завдань. Замість фокусу на помилках минулого, кайдзен спрямований на покращення майбутнього компанії та її команди. Практика кайдзен надихає на пошук нових ідей, розвиток навичок та самовдосконалення.

  Кайдзен можна застосовувати у різних сферах:
В бізнесі:
  - Поліпшення управлінських та технологічних процесів.
  - підвищення якості товарів та послуг.
  - розвиток корпоративної культури.
  - оптимізація виробничих процесів.
  - збільшення продуктивності праці.
  - Зміцнення лідерства та командної роботи.

В особистому житті:
  - Боротьба зі шкідливими звичками.
  - Поліпшення фізичного та психологічного здоров'я.
  - Переосмислення життєвих цілей та ставлення до себе.
  - Створення комфортного та затишного домашнього простору.
  - зміна сприйняття навколишнього світу.

Кайдзен допомагає досягати успіху як у професійному, так і в особистому житті. Цей метод вчить правильно працювати над собою і робить процес досягнення цілей усвідомленішим.

P/S: Статті з нашого сайту - Ефективні способи нематеріальної мотивації працівників? Також, Співробітники, які знижують ефективність команди, і звісно - Юрист із податкових спорів. Чим може допомогти?

 

<< Назад