Полезная информация

Що таке мотивація персоналу?

03.01.2023

Робота будь-якого підприємства повністю залежить від трудової діяльності його працівників. У цьому ефективність роботи можна і треба підвищувати різними методами, основним у тому числі є мотивація персоналу. У успішних компаніях питанням розробки правильної та ефективної системи мотивації приділяється особлива увага з боку керівників та менеджерів з персоналу. Фірми та керівники, яких хвилюють потреби та успіхи їхніх співробітників, як правило, і створюють захоплений та задоволений трудовий колектив.

Якщо ви плутатимете поняття стимулювання та мотивації, ви ризикуєте отримати зовсім не ті результати, яких ви очікуєте.

ПРОЧИТАЙТЕ НАГЛЯДНУ ІСТОРІЮ
Біля будинку однієї літньої людини часто збиралися діти. Вони грали, голосно кричали і завжди створювали багато галасу. Старому це дуже не подобалося, і одного разу він запросив цих дітей до себе. Дід розповів дітям, як йому подобається, що вони грають біля вікна, і він дуже любить слухати їхні дзвінкі голоси. Кожній дитині старий пообіцяв заплатити по 100 гривень, якщо вони погодяться грати і наступного дня. Діти погодилися, і наступного дня грали ще веселіше та голосніше. Увечері старий виконав свою обіцянку, заплативши кожному по 100 гривень і запросив їх грати ще, проте наступного дня він заплатив кожному по 50 гривень. А на день пізніше - по 30 гривень, пояснивши це тим, що в нього закінчуються гроші. Старий запропонував дітям подумати, чи не погодяться вони грати за 10 карбованців на день? Діти розчарувалися і оголосили йому, що більше ніколи не прийдуть, бо це не вартує таких грошей.

На цьому прикладі ми бачимо, як внутрішнє бажання — мотивацію, було переведено на зовнішнє початок — у стимулювання, а потім це стимулювання скоротили так, що заради такої маленької винагороди люди вже не хотіли робити цю роботу, в цьому випадку діти більше не бажають грати.

Зверніть увагу на відмінності – мотивація спрямована на включення внутрішніх джерел. Якщо ви хочете стати потужним мотиватором, вам потрібно впливати саме на ці внутрішні джерела, щоб ваші співробітники самі хотіли виконувати певну роботу та самостійно приймали рішення.

Стимулювання широко представлене в російських компаніях у вигляді моделі "батіг і пряник", і якщо використовувати тільки цю політику щодо свого персоналу, ви ризикуєте потрапити в халепу. Простимульований співробітник без мотивації – це бомба уповільненої дії. Підлеглий перестане рости професійно, фактично стане тягарем. Він залишається в команді тільки заради тих самих матеріальних стимулів (премій, бонусів тощо), якими ви його утримуєте.

Мотивація це щось більше. Позитивно вмотивованому працівникові не потрібно великих матеріальних благ і вашого особистого заохочення - йому достатньо почуватися залученим, причетним до спільної справи. Грамотно керуючи методами мотивування персоналу, згодом ви отримаєте більшу віддачу. Співробітники заразяться ентузіазмом та почнуть самостійно пропонувати нові способи досягнення цілей. Стимулювання ж ефективне лише короткостроковій перспективі. До того ж вам доведеться витрачати більше сил і грошей для регулярного стимулювання.

Ви ризикуєте опинитися в ситуації, коли ваші стимульовані співробітники не працюватимуть з належною старанністю.

Що робити?
Акуратно грайте зі стимулами, і при цьому наголошуйте саме на системі мотивації. Так, це складно, але в управлінні бізнесом важлива довгострокова вигода.

Тільки мотивація зробить підлеглих ефективними, гнучкими та активними. Мотивуйте співробітників, ставте нові цілі та ви відчуєте результат!

Розберіться, які ваші події мотивують, а які стимулюють. Головне — дотриматися тонкого балансу.

Якщо ви зовсім відмовитеся від стимулюючих факторів, запал у співробітників швидко висохне.

Настають важкі часи. Можливо, з вами залишаться виключно мотивовані співробітники, які готові працювати на ентузіазмі.

Простимульовані, що утримуються лише за рахунок бонусів та надбавок, залишать вас.

Мотивовану команду криза лише згуртовує та зміцнює. Розмовляйте зі співробітниками, заохочуйте їхні успіхи. Доведіть, що вони є важливими для вас.
Використовуйте мотивацію та стимули ефективно. Експериментуйте. Не бійтеся куштувати нове.

P/S:  Пропонуємо онлайн корпоративний тренінг з продажу, а також, для керівникув, онлайн тренінг Управління відділом продажів, кращі, нові технології. - Нематеріальна мотивація персоналу: ефективні засоби мотивувати співробітників організації,

 

<< Назад